Wat kan je doen als je niet in warmtenet fase A woont

Sinds november 2022 kunt u als inwoner van Pijnacker-Nootdorp kosteloos een gesprek aanvragen met een lokale duurzaamheidscoach om u te ondersteunen bij het verduurzamen en aardgasvrij-klaar maken van uw woning. In een duurzaamheidsgesprek bij u thuis ontvangt u tips om uw woning duurzamer te maken en uw energierekening te verlagen.

verduurzaam uw woning met energiecoaches

verduurzaam uw woning met energiecoaches

Uw woning, energieverbruik, wensen en financiële mogelijkheden vormen het uitgangspunt. Een duurzaamheidscoach kijkt onafhankelijk, gratis en samen met jou naar de mogelijkheden om jouw huis te verduurzamen. Een persoonlijk advies over welke stappen je kunt nemen om energie te besparen. Om je voor te bereiden op een aardgasvrije woning kunt u bijvoorbeeld zorgen dat u alvast overstapt naar elektrisch koken en dat uw groepenkast hiervoor is aangepast.

Duurzaamheidsgesprek aanvragen

Duurzaamheidsgesprek aanvragen

U kunt een gesprek met een duurzaamheidscoach aanvragen via:
metenergieaandeslag.nl/duurzaamheidscoach.

Ook kunt u online via het Regionaal Energieloket Pijnacker-Nootdorp tips opvragen voor het verduurzamen van uw woning en energie besparen. Ga naar: regionaalenergieloket.nl/pijnacker-nootdorp.

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Er zijn verschillende duurzame alternatieven om huizen te verwarmen en om te koken. Het verwarmen van uw huis kan bijvoorbeeld ook met een warmtepomp. Voor koken is inductie de meest logische oplossing.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrisch alternatief voor de cv-ketel. Een warmtepomp is heel goed te combineren met zonnepanelen of een zonneboiler. Belangrijk is wel een goede isolatie van de vloer, muren, ramen en het dak van het huis. Ook een hybride warmtepomp is mogelijk, zeker als tussenstap naar volledig aardgasvrij. Dit is een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel op gas. De ketel springt dan alleenop de koudste dagen bij om het huis warm te krijgen.

Biogas

Biogas wordt gemaakt door mest of andere organische afvalproducten te vergisten. Dit gas kan worden opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas. Dan heet het groen gas. Het werkt in huis precies hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het grote verschil is dat biogas een duurzame herkomst heeft. Overstappen op groen gas is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Zo is er op dit moment nog maar heel weinig biogas beschikbaar in Nederland. En het biogas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en in de industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar. Daarom is biogas voor die bedrijven hard nodig om duurzamer te worden.

Warmte- en Koude Opslag (WKO)

Warmte- en Koude Opslag (WKO) werkt met twee grote reservoirs met water onder de grond. Deze reservoirs worden in de zomer gebruikt om warmte op te slaan. In de winter geven ze deze warmte weer af. Zo verwarmt een WKO in de winter en koelt in de zomer. Een WKO is eigenlijk een kleinschalig warmtenet voor grote gebouwen, zoals een school, ziekenhuis of appartementencomplex. U kunt een WKO ook gebruiken voor individuele woningen. Hierbij wordt de WKO bijna altijd gekoppeld aan een warmtepomp. Vergeleken met geothermie heeft een WKO meer elektriciteit nodig en is dus minder duurzaam.

Waterstof

Waterstof wordt gemaakt door water met behulp van elektriciteit om te zetten in waterstofgas. Het is dan ook geen energiebron, maar een energiedrager. Als hiervoor zonne- of windenergie wordt gebruikt, dan spreken we van groene en dus duurzame waterstof. Waterstof werkt net even anders dan aardgas. Dit vraagt aanpassingen aan het warmtesysteem in huis. Waterstof is niet direct voorhanden en zal niet zomaar bij uw huis aangeboden kunnen worden. Om waterstof op grote schaal te maken, is heel veel duurzame energie nodig. Dat is er nu niet, en er zijn in Nederland nog onvoldoende productielocaties voor het produceren van waterstof. De waterstof die de komende jaren wel beschikbaar komt gaat daarom vooral naar de industrie en het vrachtverkeer en is niet beschikbaar voor het verwarmen van huizen.