7 september 2023

Hoe financier ik mijn aansluiting op het warmtenet

Het aansluiten op het warmtenet brengt kosten met zich mee. Hoe hoog die kosten zijn, kunnen per woning verschillen.

""

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

De kosten voor een aansluiting op het warmtenet bestaan uit twee delen:

1. De aansluitkosten (BAK) van €5324,- 

Voor de aansluitkosten kan iedere bewoner een ISDE-subsidie van €3325,- aanvragen waardoor de aansluitkosten uitkomen op €1999,-. De ISDE-subsidie ontvangt u nadat u bent aangesloten op het warmtenet. De gemeente werkt momenteel aan een oplossing waarbij de gemeente de ISDE-subsidie voor u kan voorschieten.

2. De kosten achter de voordeur

Deze kosten worden op basis van een keukentafelgesprek incl. woningschouw per woning in kaart gebracht.

Wanneer ga ik betalen voor de aansluiting op het warmtenet?

Naar verwachting worden de woningen uit fase A in het najaar van 2024 aangesloten op het warmtenet. Ongeveer 3 maanden voor aanvang van deze werkzaamheden ontvangt u van HVC en ToekomstGroep een factuur. Van HVC ontvangt een factuur voor de aansluiting op het warmtenet. Van ToekomstGroep ontvangt u een factuur voor de werkzaamheden in uw woning. Voor beide facturen geldt dat u deze pas hoeft te betalen vlak voor dat de daadwerkelijke werkzaamheden bij u in huis starten. Voor de factuur van de Toekomstgroep geldt dat u 50% voor start van de werkzaamheden betaald en 50% na het afronden van de werkzaamheden. Exacte betalingsdata volgen op het moment dat de uitvoeringsplanning bekend is.

Hoe betaal ik een warmtenetaansluiting?

Op het moment dat u weet wat de kosten voor uw woning zijn na aftrek van de ISDE-subsidie, heeft u mogelijk de vraag hoe ga ik dit betalen? Dit kan u bijvoorbeeld doen door:

  • Gebruik te maken van uw (op te bouwen) spaargeld.

U heeft nu het aanbod gekregen, de eerste aansluitingen vinden plaats in het derde kwartaal van 2024. Dat geeft u nog de tijd om geld apart te zetten. Kunt u geen gebruikmaken van eigen spaargeld dan zijn er nog de volgende opties:

  • U kunt een Energiebespaarlening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds biedt mogelijkheden voor lage inkomens, waarbij onder voorwaarden renteloos en aflossingsvrij geleend kan worden. Kijk voor meer informatie op www.warmtefonds.nl.
  • U kunt een duurzaamheidslening afsluiten via de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Deze optie is waarschijnlijk voordeliger als uw verzamelinkomen hoger is dan €60.000. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp www.pijnacker-nootdorp.nl
  • U kunt in sommige gevallen uw hypotheek uitbreiden voor het verduurzamen van uw woning. Vraag uw hypotheek-adviseur naar de mogelijkheden.

Heeft u vragen over bovenstaande, laat het ons weten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 17.30 uur op telefoonnummer 015 - 2045001 of stel een vraag via het contactformulier.